Apotheek Clijsters
Zoeken

Geneesmiddelen & alcohol

Geneesmiddelen & alcohol

Drink jij ook graag een glaasje? In België is een glaasje wijn, een pintje of een apertief vaak een van onze gewoontes als er iets te vieren valt!
Maar... wie alcohol drinkt en medicatie gebruikt, neemt soms een risico!

Zo heeft alcohol een invloed op de werking van een aantal veelgebruikte geneesmiddelen. Dat komt doordat de lever op dat moment zowel de alcohol als de medicatie moet afbreken. 

Dit kan drie gevolgen hebben.

  • Het verdovende effect van alcohol kan versterkt worden omdat ons lichaam de alcohol op dat moment minder goed kan afbreken, aangezien ons lichaam de medicatie ook moet afbreken.
  • Soms werkt medicatie, bij gelijktijdig gebruik met alochol, minder goed. Alcohol zorgt ervoor dat het geneesmiddel minder goed wordt opgenomen door het lichaam of dat het net sneller wordt afgebroken.
  • De werking van je medicatie kan ook toenemen, omdat de alcohol de afbraak van dat geneesmiddel net vertraagt. Als dit voorkomt is het risico op ongewenste bijwerkingen groter.

Let dus zeker op als je van plan bent een glaasje te drinken want de lever is één van de belangrijkste organen in je lichaam en heeft verschillende functies. Bij langdurige of regelmatige overbelasting van je lever, vergroot het risico op (onherroepelijke) schade.

Als je twijfelt of je iets mag drinken bij jouw medicatie, vraag dan zeker raad in de apotheek. 

Bron: tijdschrift 'welkom bij je huisapotheker!' winter 2020-2021