Apotheek Clijsters
Zoeken

Processierups

Processierups

De processierups is de laatste jaren een bekend fenomeen in de zomer. De rupsen leven in grote nesten op de stam of de takken van vooral eikenbomen. Ze kunnen aanwezig zijn van mei tot september.

De rupsen staan bekend om de vele kleine haartjes die ze op hun rug dragen. Door de aanwezigheid van deze kleine brandhaartjes kunnen deze rupsen voor heel wat irritatie zorgen. Deze haartjes komen los van de rups als beschermingsmechanisme of de haartjes kunnen bijvoorbeeld door de wind meegevoerd worden waardoor ze wijd verspreid worden.

 

De haartjes komen zo terecht op onze huid, in onze ogen of luchtwegen. Zo kunnen ze na enkele uren veel irritatie veroorzaken. De reactie op deze haartjes verschilt sterk van persoon tot persoon.

 

Op de huid kan de irritatie zich uiten in een pijnlijke, rode huiduitslag die erg kan jeuken. Door te krabben of door te zweten kunnen de haartjes ook op verschillende plaatsen op de huid terecht komen en zo steeds meer irritatie veroorzaken.

Bij contact met de ogen kunnen de haartjes jeuk, pijn en rode ogen veroorzaken. 

Wanneer de haartjes in de luchtwegen terecht komen kunnen ze de oorzaak zijn van keelpijn, ademhalingsproblemen of zorgen ze ervoor dat je veel gaat niezen.

 

Enkele tips om irritatie door deze haartjes te voorkomen:

  • Vermijd zoveel mogelijk plaatsen met aangetaste bomen
  • Indien het niet mogelijk is deze plaatsen te vermijden, bescherm jezelf dan dmv kleding met lange mouwen, lange broek, het dragen van een bril,... Maar let ook dan op, want de haartjes kunnen op je kleding terecht komen en eventueel bij het uittrekken van de kledij op je huid terecht komen.
  • In de periode dat de processierups aanwezig is droog je je was best niet buiten
  • Kleding waarop haartjes van de rups zitten dient zo lang en zo warm mogelijk gewassen te worden en nadien gedroogd te worden in de droogkast. 
  • Probeer de nesten van de rupsen nooit zelf te bestrijden. Dit kan ervoor zorgen dat er net meer haartjes in het rond gaan vliegen.

 


Voor meer uitleg en voor een gepaste aanpak (jeukwerende zalf, tablet tegen jeuk, oogdruppels,...) kan je steeds bij ons in de apotheek terecht. 

 

Bron: rodekruis.be