Apotheek Clijsters
Zoeken

Vaccins

Vaccins

Vaccinatie werd al een hele tijd geleden ontwikkeld. Dit was een grote stap vooruit in de strijd tegen infectieziekten. Vaccins zorgen ervoor dat verspreiding van een virus of bacterie tegengegaan wordt. Ieder jaar redden vaccins zo'n 2,5 miljoen mensenlevens over de hele wereld. 

Ook vandaag, nu we de strijd voeren tegen COVID-19, moet een vaccin ons enorm vooruithelpen in een terugkeer naar een normaal leven.

Wat zijn vaccins en hoe werken ze eigenlijk?

Een vaccin is een geneesmiddel dat meestal toegediend wordt met een naald.

Bij een vaccinatie worden er ongevaarlijke deeltjes van een ziektekiem in ons lichaam gebracht om daarop een reactie te vormen. Ons lichaam heeft namelijk een zeer goed werkend 'anti-indringer' systeem (ons immuunsysteem). Het systeem gaat pas echt goed werken als ons lichaam de indringer kent. Met vaccinatie wordt net die informatie, van de indringer, aan ons lichaam gegeven zodat een bepaalde indringer kan herkend worden door ons lichaam.

Ons immuunsysteem zal de ziektekiem, die toegediend wordt door middel van het vaccin, herkennen als een ongewenste indringer en zo de verdediging activeren. Dit zorgt ervoor dat de ziektekiem vernietigd wordt. Deze verdedigingsactie zal ook opgeslagen worden in het geheugen van ons immuunsysteem. 

Op die manier is ons lichaam klaar om zich snel te verdedigen als we aangevallen worden door de echte ziektekiem waarvoor we gevaccineerd zijn. Ons immuunsysteem herkent de ziektekiem en maakt snel de juiste antilichamen aan. Zo zal de ziektekiem weinig tijd hebben om zich voldoende te vermenigvuldigen binnen ons lichaam en ons ziek te maken. 

 

Kan je ziek worden na het toedienen van een vaccin, aangezien de ziektekiem wordt toegediend?

De deeltjes van een bepaalde ziektekiem, die toegevoegd worden in een vaccin zijn compleet onschadelijk gemaakt. Daarom kunnen we er niet ziek van worden. Ons immuunsysteem vernietigt ze meteen. 

 Zijn er bijwerkingen?

Ernstige bijwerking zijn uiterst zeldzaam. Volgende lichte bijwerkingen zijn wel mogelijk:

  • Matige koorts (<38,5°)
  • Lichte pijn, roodheid of zwelling op de injectieplaats. Dit verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen.
  • Verharding op de injectieplaats

Bron: tijdschrift 'Welkom bij je huisapotheker' winter 2020-2021 en www.laatjevaccineren.be