Apotheek Clijsters
Zoeken

5 tips om hooikoortsklachten onder controle te houden

5 tips om hooikoortsklachten onder controle te houden

Het voorjaar is begonnen, het zonnetje schijnt en de natuur staat weer in bloei. Dat betekent dat mensen die gevoelig zijn aan pollen vervelende hooikoortsklachten kunnen ervaren. Met enkele praktische tips kan je deze klachten vermijden of in ieder geval verlichten, zodat ook jij van het lekkere lenteweer kan genieten.

 

1. Controleer de hoeveelheid stuifmeel

Houd goed bij waar je allergisch voor bent (bomen, grassen of kruiden). Dit kan je door je huisarts laten uitzoeken door middel van een huid- of bloedtest. Wanneer je weet voor welke pollen je precies allergisch bent, kan je de dagelijkse hoeveelheid stuifmeel in de lucht gemakkelijk opvolgen aan de hand van een pollenmelder. Op die manier weet je precies wanneer je een pollenpiek kunt verwachten. Je kan dan eventueel preventief medicijnen innemen.

 

2. Draag een zonnebril als je buiten bent

Het liefst eentje die goed rond je ogen aansluit. Zo zijn je ogen beschermt tegen stuifmeel. Was ook regelmatig je handen. Eventueel kan je wat vaseline of crème rond je neus smeren als je naar buiten gaat: dat beschermt je huid tegen directe prikkelingen van de pollen.

 

3. Vermijd allergenen

Als je allergisch bent voor grassen, is het nooit een goed idee om gras te maaien of om in een grasveld te liggen. Hang ook geen wasgoed buiten om te drogen.

 

4. Last van jeuk? Gebruik een vochtig washandje

Wanneer je ogen jeuken, vermijd je best om er met je handen in te wrijven. Zo belanden pollen die op je handen zitten in je gezicht. Wrijven kan bovendien leiden tot ontstekingen en irritatie. Een vochtig washandje is een veel betere optie om irritatie te verminderen. Het druppelen van de ogen kan ook verlichting brengen.

 

5. Houd je slaapkamer pollenvrij

Neem een douche voor je gaat slapen en verwijder regelmatig het stof in je slaapkamer. Was je haren wat vaker en borstel je haren voor het slapengaan. Op die manier komen de pollen niet op je hoofdkussen terecht. Wanneer je de hele dag hebt gewandeld tussen de pollen, is het ook steeds een goed idee om je kleding meteen in de was te doen.

 

Bronnen:

Gezondheidsnet.nl

Pollennieuws.be