Apotheek Clijsters
Zoeken

Here comes the sun: bescherm je huid tegen de zon!

Here comes the sun: bescherm je huid tegen de zon!

De zon is daar en dus moeten we smeren, smeren en nog eens smeren. Uit onderzoek blijkt dat wij onze huid vooral beschermen tijdens een vakantie in de zon of tijdens het zonnen, maar nog te weinig tijdens alledaagse activiteiten in open lucht.

Over het algemeen wordt te weinig zonnecrème aangebracht en herhalen we die smeerbeurten ook onvoldoende. Studies tonen bovendien aan dat wij onze zonneproducten niet dik genoeg aanbrengen, waardoor hun werkzaamheid aanzienlijk afneemt. Het beschermende effect van die producten vermindert ook sterk als bepaalde zones niet worden ingesmeerd en bij blootstelling aan UV-stralen vóór het aanbrengen van de zonnecrème.

Toch zijn Belgen over het algemeen goed op de hoogte van de preventieve maatregelen en het aanbrengen van zonnecrème. Dat is positief want op die manier voorkom je ernstige gevolgen op de lange termijn. Tegelijkertijd blijken jongeren minder bewust te zijn van de risico's van een zonneslag en huidkanker: zij hechten meer belang aan de esthetische voordelen van zonnebaden. Ook vrouwen waarderen de esthetische effecten van de zon, maar zijn zich meer bewust van de risico's en maken zich meer zorgen over de gevolgen dan mannen.

Bovendien zien we dat er nog heel wat misverstanden bestaan rond zonnen. Zo worden volgende 'volkswijsheden' onterecht voor waar aangenomen:

  • De zonnebank bereidt de huid voor.

  • In de schaduw kan je geen zonneslag oplopen.

  • Je wordt sneller bruin na een zonneslag.

  • Als je zonnecrème aanbrengt, kan je zolang in de zon blijven als je wil.

  • Het volstaat om je één keer per dag in te smeren met zonnecrème. 

Preventieve tips

Deze vijf gouden regels kunnen je helpen om gezond en veilig te genieten van de zon:

  1. Blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw.

  2. Bedek de huid met kleding, draag een hoed en een zonnebril.

  3. Breng ruim veel zonnecrème aan op de niet-bedekte huid (minstens factor 30 en 50 voor kinderen) om de 2 uur. Vergeet daarbij de lippen en oren niet.

  4. Bescherm jonge kinderen goed tegen UV-stralen.

  5. Vermijd zonnebanken.

De ene zonnecrème is de andere niet...

Een goed zonneproduct is essentieel om je huid te beschermen. Kies idealiter voor een waterbestendig product met beschermingsfactor 30 of 50, zonder parfum. De vorm van het product (crème, spray, lotion, emulsie) maakt op zich niet uit: kies gerust voor het product wat je het meest aangenaam vindt.

Ben je klaar met zonnen? Bewaar de zonnecrème dan op een koele plaats in de schaduw. Gooi de crème echter weg wanneer de textuur verandert, als de crème in de zon is blijven liggen of als ze bevuild is met zand en water. In deze gevallen zal de crème haar beschermend effect immers verliezen, waardoor je je huid volledig blootstelt aan UV-stralen.

Ben je op zoek naar een geschikte zonneproduct? Kom dan zeker langs in de apotheek. Wij bekijken samen met jou welk product het meest geschikt is voor jouw huid. Zo kan je gezond en veilig genieten van de zomer!

 

 

Bronnen

De Apotheekkrant

Knack

Officinalia