Apotheek Clijsters
Zoeken

Het farmaceutisch dossier

Het farmaceutisch dossier

Tenzij je bezwaar maakt, registreert de apotheker, in het belang van jouw gezondheid, ook bijkomende gegevens zoals geneesmiddelen zonder voorschrift en andere gezondheidsproducten. Al die informatie wordt opgeslagen in jouw farmaceutisch dossier zodat de apotheker je steeds optimaal kan adviseren en eventuele problemen met je medicatie kan voorkomen.

Doordat jouw apotheker bijhoudt welke geneesmiddelen je gebruikt en ook andere belangrijke gezondheidsinformatie registreert (allergieën, chronische aandoening…), kan hij je beter adviseren en kan je erop vertrouwen dat hij mogelijke problemen met jouw medicatie kan voorkomen. Sommige geneesmiddelen gaan immers niet goed samen; ze kunnen elkaars werking tenietdoen of net versterken.

Wanneer de apotheker jou een geneesmiddel aflevert, raadpleegt hij jouw farmaceutisch dossier. Zo gaat hij in alle discretie na of de medicatie geschikt is voor jou en kan hij, indien nodig, overleggen met jouw huisarts. Je kan je dossier ook steeds zelf inkijken en gegevens aanpassen als dat nodig zou zijn.

Een extra veiligheid

Sinds 2014 kunnen Belgische apothekers relevante gegevens uit je farmaceutisch dossier ook ter beschikking stellen van een collega, indien je om welke reden dan ook niet terecht kan bij jouw vertrouwde apotheker. De dienstverlening, het GedeeldFarmaceutisch Dossier, wordt gratis aangeboden en biedt je extra veiligheid overal in België, dus ook op vakantie aan zee of in het holst van de nacht bij de apotheker van wacht. Van de dienst genieten kan je door jouw toestemming te geven om gezondheidsgegevens te delen.