Apotheek Clijsters
Zoeken

#smeerweer: geniet slim van de zon

#smeerweer: geniet slim van de zon

Wist je dat 1 op de 5 Belgen in de loop van zijn leven met huidkanker te maken krijgt? Dat betekent dat er elke dag meer dan honderd mensen te horen krijgen dat ze aan deze ziekte lijden: van een melanoom tot de meest agressieve vorm van huidkanker. Veruit de meeste huidkankers zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan uv-straling - voornamelijk van de zon, maar ook van zonnebanken. Daarom is het belangrijk om je huid steeds goed te beschermen als je in de zon gaat, om zo het risico op huidkanker flink te beperken.

Bruin jij gemakkelijk en verbrand je nooit? Dat kan zeker aangenaam zijn - maar vergis je niet: dit wil niet zeggen dat je je niet moet beschermen tegen de zon. Sommige huidtypes zijn nu eenmaal gevoeliger voor uv-straling. Hoe lichter je huid, hoe sneller er schade optreedt en hoe groter je risico op huidkanker. Zelfs als je een donkere of makkelijk bruinende huid hebt, is het belangrijk dat je je voldoende beschermt tegen de zon. Want ook een voorgebruinde of getinte huid absorbeert schadelijke uv-stralen. Met andere woorden: we lopen allemaal risico, aangezien uv-A en uv-B-stralen schade toebrengen aan de huid en huidcellen zodra ze die bereiken, ongeacht je huidtype.

Naast het huidtype bestaan er uiteraard nog andere risicofactoren. Denk maar aan mensen met een familiale of persoonlijke voorgeschiedenis. Wanneer je veel moedervlekken hebt, loop je eveneens een verhoogd risico. Dat geldt ook voor mensen die vaak onder de zonnebank liggen.

 

5 tips om je risico te beperken

1. Draag beschermende kledij en een zonnebril

De meeste kleding beschermt je beter tegen uv-straling dan zonnebrandcrème. Nog beter zijn strak geweven stoffen of uv-werende kleding. Vermijd zo veel mogelijk kledij die uit 100% polyester bestaat: daar kan de zon zo doorheen branden.

2. Zoek de schaduw op

Pas op voor oppervlakken die uv-stralen weerkaatsen en zelfs versterken, zoals water, zand of sneeuw. Zelfs in de schaduw kunnen uv-stralen je huid dan raken. Ideaal is dichte begroeiing of een overdekte structuur die je tegen zowel directe stralen als uv-weerkaatsing beschermt.

3. Beperk uv-straling in de vroege namiddag

Van april tot september blijf je tussen 12 en 15 uur best uit de zon. Plan buitenactiviteiten zoveel mogelijk in de voormiddag of late namiddag.

4. Gebruik zonnebrandcrème

Kies altijd voor een waterbestendige zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor een crème met een hogere beschermingsfactor. Breng de zonnebrandcrème elke 2 uur opnieuw aan en steeds onmiddellijk na het zwemmen, nadat je jezelf hebt afgedroogd of wanneer je erg hebt gezweet. 

5. Bescherm de kleinsten

Hoe jonger, hoe kwetsbaarder de huid. Baby's jonger dan een jaar moeten daarom absoluut in de schaduw blijven. Voor kinderen ouder dan een jaar pas je alle aanbevelingen (beschermende kledij, zonnebrilletje, zonnecrème, schaduw opzoeken,...) extra strikt toe.

 

Bron

Stichting tegen Kanker, 'Huidkanker voorkomen' (brochure)