Apotheek Clijsters
Zoeken

Zelftesten: alles wat je moet weten

Zelftesten: alles wat je moet weten

Nu het coronavirus weer woekert, is het meer dan ooit nuttig om af en toe een zelftest af te nemen. Op die manier vermijd je dat je het virus zou doorgeven aan collega's, vrienden of familie, en voorkomen we de verdere verspreiding van het virus. Zo'n zelftest is eenvoudig om uit te voeren en je krijgt snel een resultaat, mits je de test correct uitvoert tenminste. In dit artikel geven we je meer uitleg over de zelftesten en wat je moet doen bij symptomen of een (hoog)risicocontact.

Het gebruik van zelftesten

Zelftesten kan je, zoals het woord zegt, makkelijk thuis bij jezelf of gezinsleden afnemen. Ze zijn een handig hulpmiddel om na te gaan of je al dan niet besmet bent. Dit kan zeer nuttig zijn wanneer je vrienden of familieleden ontmoet. Het afnemen van zo'n zelftest is eenvoudig: onderstaand filmpje legt elke stap helder uit.

 Houd wel rekening met deze aandachtspunten:

  • Zelftesten zijn iets minder nauwkeurig dan de sneltesten die professionele zorgverleners, zoals huisartsen, gebruiken (PCR-testen). Ze pikken gemiddelde tot hoge virale ladingen op, maar het gaat slechts om een momentopname en zijn nooit 100% betrouwbaar.
  •  Een zelftest is niet nuttig als je minder dan 3 maanden geleden COVID-19 hebt gehad (bevestigd met een positieve PCR-test), omdat je dan nog een hoge virale lading meedraagt.
  • Bewaar de testen steeds in het donker en op kamertemperatuur: steek zelftesten nooit in de koelkast of diepvriezer.
  • Raadpleeg steeds de bijsluiter van de test, alvorens je deze uitvoert.
  • En vooral: blijf steeds de maatregelen volgen! Houd minstens 1,5m afstand, denk aan de handhygiëne, beperk het aantal sociale contacten, draag een mondmasker waar je geen afstand kan houden en plan je contacten zoveel mogelijk buiten.

Je kan zelftesten kopen in onze apotheek. Personen die recht hebben op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming, kunnen twee testen per week aankopen aan 1 euro. Heb jij verdere vragen over het gebruik van zelftesten? Spreek ons er zeker over aan.

Wel vragen wij jou om, indien je last hebt van symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting (zoals hoest, een droge keel, koorts...), zelf niet fysiek naar onze apotheek te komen. Zo houden we elkaar gezond.

 

Mijn zelftest is positief, wat nu?

Waarschijnlijk heb je corona. Dit betekent dat je onmiddellijk in isolatie moet gaan. Je zal een PCR-test moeten laten uitvoeren in een testcentrum of -laboratorium om het positieve resultaat te bevestigen. Belangrijk: contacteer NIET je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19. Als dit positief resultaat bevestigd wordt door een PCR-test, wordt het contactonderzoek opgestart.

Een negatieve zelftest hoeft nooit te worden bevestigd door een PCR-test, maar uiteraard moet je wel de coronamaatregelen blijven opvolgen.

 

Ik heb een hoogrisicocontact gehad, wat nu?

Indien je een hoogrisicocontact hebt gehad met een persoon die besmet is met het coronavirus - direct fysiek contact, langer dan 15 minuten, in eenzelfde afgesloten ruimte op minder dan anderhalve meter afstand - is het mogelijk dat jij ook besmet bent. Afhankelijk van jouw situatie (gevaccineerd, genezen, niet-gevaccineerd) zijn er een aantal scenario's mogelijk. Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen met betrekking tot quarantaine, testing en opvolging. Meer info vind je ook terug op de website van Sciensano.

 

Niet- of onvolledig gevaccineerd hoogrisicocontact

Volledig gevaccineerd hoogrisicocontact
(+ kinderen <12j na HRC buiten gezin)

Hoogrisicocontact <180 dagen na voorgaande infectie

Quarantaine

Minstens 7d na het contact indien negatieve test / 10d zonder test

Tot ontvangst neg. resultaat eerste test/ 10d zonder test

                   -

 Testen

Zo snel mogelijk na identificatie

+ D7 na laatste risicocontact*

+ Indien symptomen optreden

Indien symptomen optreden

(geen systematische test owv. risico vals-positief)

Sociale contacten

Vermijden tijdens quarantaine + vermijden risicopersonen nadien (tot 14d na contact)

Risicopersonen vermijden
gedurende 14 dagen

Risicopersonen vermijden
gedurende 14 dagen

Opvolging gezondheidstoestand

14 dagen

14 dagen

14 dagen

 

Ik heb last van symptomen en denk besmet te zijn, wat moet ik doen?

Ga naar mijngezondheid.be en vul de zelfevaluatietool in. Dit is een vragenlijst waarmee je kan inschatten of het zinvol is om een coronatest (PCR) te laten afnemen, bij jezelf of iemand waarvoor je de lijst hebt ingevuld. Alle gegevens die je via dit formulier achterlaat, worden niet opgeslagen om jouw privacy te beschermen.

Bij milde symptomen kan je na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen. Met de aangemaakte code kan je een afspraak maken om langs te gaan bij een testcentrum of bij een apotheek in de buurt. Opgelet: je moet een (elektronische) afdruk van de ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

Opgelet: deze vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Wanneer je last hebt van ernstige symptomen, tot een risicogroep behoort of merkt dat je gezondheid snel achteruit gaat, neem dan altijd contact op met een arts.

 

Kan ik in de apotheek terecht voor een sneltest/PCR-test?

In onze apotheek is dit niet mogelijk. Maar via apotheek.be vind je wel een overzicht van apotheken in jouw buurt waar je een coronatest kan laten afnemen.

 

Heb jij nog vragen over dit onderwerp? Spreek ons er dan zeker over aan in de apotheek, wij helpen je graag verder.

 

Bronnen

Sciensano

Zorg en Gezondheid