Apotheek Clijsters
Zoeken

Vervallen geneesmiddelen in huis? Breng ze naar jouw apotheker!

Vervallen geneesmiddelen in huis? Breng ze naar jouw apotheker!

De lente is in het land, hoog tijd dus voor een lenteschoonmaak. Ligt er vervallen of ongebruikte medicatie bij jou thuis? Weet dan dat je deze geneesmiddelen gratis kan afgeven in onze apotheek. Wij verzamelen alle medicatie en laten deze veilig vernietigen. Goed voor de gezondheid én voor het milieu. Hieronder lees je hoe het in z'n werk gaat.

 

Stap 1: Houd je medicijnkastje in het oog

Bewaar nooit vervallen geneesmiddelen thuis: het gebruik ervan is gevaarlijk. Ook geneesmiddelen die je niet meer gebruikt - bijvoorbeeld omdat er meer pillen in een doosje zaten dan nodig volgens een bepaalde behandeling - ruim je beter op. Medicatie die in een specifieke situatie werd voorgeschreven, kan ongeschikt of zelfs gevaarlijk zijn in andere situaties. Bovendien hebben sommige geneesmiddelen slechts een beperkte houdbaarheid na opening. Houd daarom je medicijnkastje regelmatig in de gaten en verwijder geneesmiddelen die je niet meer gebruikt.

 

Stap 2: Breng vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug naar de apotheek

Het is verboden om geneesmiddelen zomaar weg te gooien in de vuilnisbak (ter bescherming van kinderen of dieren die op zoek zijn naar voedsel) en in toiletten en wastafels (om milieuvervuiling tegen te gaan). Medicatie mag ook nooit naar het containerpark worden gebracht. Door vervallen en  geneesmiddelen naar de apotheek te brengen, respecteren we het milieu en garanderen we de kwaliteit, efficiëntie en de veiligheid van de geneesmiddelen in jouw medicijnkastje.

  

Wat nemen we terug

Geneesmiddelen zonder het doosje en de bijsluiter, waaronder:

  • Niet opgebruikte pillen, zetpillen, capsules,... in hun blister of fles.
  • Restanten van siropen en vloeibare geneesmiddelen (zoals neus- en oogdruppels) in hun flessen.
  • Niet-gebruikte geneesmiddelenpatches.
  • Restjes zalf in tube.
  • Restanten van sprays en aërosols.

Wat nemen we NIET terug

  • Lege verpakkingen van geneesmiddelen.
  • Niet-geneesmiddelen zoals restanten van chemicaliën of cosmetica, dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen en kruidenproducten.

 

Stap 3: De apotheker verzamelt de teruggebrachte geneesmiddelen

Wij stoppen alle teruggebrachte geneesmiddelen in speciale dozen die worden opgehaald door de groothandelaar. De dozen worden naar een erkende installatie voor vernietiging gebracht. Je kan de medicatie kosteloos in de apotheek afgeven.

 

Heb jij vervallen of ongebruikte medicatie in huis liggen? Kom de producten dan bij ons in de apotheek afgeven. Als je vragen hebt over dit thema, kan je uiteraard steeds terecht bij ons apotheekteam.